^Lap teteje

FISH HUNTER

Keresés a webáruházban


Részletes keresés

Felíratkozás hírlevélre

HTML formátum?

 Rakós botos horgászat kezdőknek.

 

Mi is a rakós bot?

Első ránézésre olyan, mint egy spiccbot. Mégis sokban eltér tőle. A spiccbot teleszkópos rendszerű míg a rakósbot "a nevéből is adódik" rakós rendszerű. Amíg a spiccbotnál a szerelék alkalmazása megyegyezik a bot hosszával, a rakósbotnál csak töredéke a bot hosszának. Ahhoz pedig, hogy a megakasztott halat a kezünkbe emelhessük, előbb a botot hátra kell tolni és szét kell szedni, azaz le kell rövidíteni közel akkorára mint a szerelék.A leglényegesebb eltérés a spiccbotos és rakósbotos horgászat között  azonban nem ezekben az egyébként látványos és némi gyakorlatot igénylő mozdulatban van,hanem abban, hogy a rövidítésnél  gyakorlatilag mindig ideálisan rövid zászlóval " azt a zsinór részt nevezzük így,ami a bot spiccétöl az úszóig tart" a bot spicce alatt horgászhatunk.

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bot választása.

Ma már a kínálat elég nagy. Először felesleges méregdrága botot megvásárolni, tökéletesen megfelel egy 10-11méteres bot. Ezekkel viszonylag könnyű megtanulni az alapfogásokat és árban nem túl drágák. Elsősorban nem árt ha erős pontyos botot veszünk. Ezek strapabirók és jobban bírják az esetleges sérüléseket, ami sajnos legnagyobb odafigyeléssel is bekövetkezhet. Amikor már biztosan kezeljük a botot és megtetszik akkor érdemes drágább könyebb botot vásárolni. Ha versenyezni is szeretnék akkor figyelembe kell vennünk hogy, a versenyszabályzat szerint csak 13-m a megengedett maximum hosszúság. Ezen felül figyelembe kell venni a bot súlyát és súlyelosztását. Egy orrnehéz bottal hamarabb elfárad a horgász, mint a megakasztott hal. Másik szempont: legalább két topszett legyen a bothoz, és egy etető topszett is tartozik a bothoz. Ha versenyezni is szeretnénk akkor ennél több is szükséges.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A rakós botos horgászat kellékei:

Elsősorban kell egy masszív versenyláda, amin kényelmesen bírjuk űzni ezt a sportot. Ez azért szükséges hogy a botot biztonságosan tudjuk haszálni. Kényelmesen,mindent magunk köré bírjunk rakni  egy kéznyújtásnyira. Figyelembe kell venni vásárláskor ,hogy minimum az első és második lábak teleszkóposak legyenek ,ez segít a parton való elhelyezésben.
 
 
 
 
 A másik elengedhetetlen kellék a botgörgő.
Ezeket két csoportra lehet osztani. Az első: ami a képen is látható a "V "görgő .
 
 
 
 
A másik: pedig a dupla görgősorral  és billenőfejjel ellátott görgő.
Figelembe kell venni hogy jó stabilan álljon. Nemjó ha túl könnyű mert, ha rajta van a bot könnyedén felborul egy kisseb széllökéstől is , és máris bottörés lehet belőle.
 
 
 
 
 
 
A rakós botos horgászat előnyei:
 
 
Mindenképpen az egyik legprecízebb horgászatot teszi lehetővé. A felszerelést lelehet finomítani  a végtelenségig. Könnyedén lehetővé teszi hogy akár 0,08 mm-vastag előkezsinórral és 0.1g-os úszókkal horgásszunk. Ami nem hátrány az őszi lehülő és kora tavaszi  időszakban történő horgászatoknál. A lehető legpontosabb  horgászatot teszi lehetővé  a topsetre erősíthető poharak segitségével.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Nembeszélve a feledhetetlen élményrekről, amit ez a fantasztikus módszer  lehetövé tesz. Nem kellenek nagy halak hogy megizzaszanak fárasztás közben.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Megfeszített küzdelem .
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Majd félóra alatt,jött ki  a ponty. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A következő írásban  a gumizáshoz és a szerelékek kiválászatásához adok segitséget.
 
 Jó magamról egy gondolat.
 
Engem 3-éve fertözött meg ez a fajta horgászat azóta amatör szinten versenyzek,
van egy pár szép eredményem és mind a rakósbotnak köszönhetem.
 
 
STEFÁNOVICS PÉTER     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook

Látogatók

Mai nap 12

Tegnap 21

Ezen a héten 114

Ebben a hónapban 495

Összes 133217

Currently are one guest and no members online

Copyright © 2013. FISH HUNTER  Rights Reserved.