^Lap teteje

FISH HUNTER

Keresés a webáruházban


Részletes keresés

Felíratkozás hírlevélre

HTML formátum?
FInomszerelékes módszerek III.
A Rezgőspicces (Pickeres és Feederes) horgászat
A horgászat utolsó évtizedében talán a - bojlizás oldalvizén felkapaszkodva - leggyorsabb és legkomolyabb fejlődésen a rezgőspicces módszer ment át. A szédületes választéknak köszönhetően ma már tudunk extra finom módszerekkel apróhalakra horgászni és léteznek a távdobásokra alkalmas, kiemelten erős (extrém heavy feeder) rezgőspicces botok, amelyekkel már nagy távolságra, kapitális halakra is eredményesen vadászhatunk. Ez a módszer úgy lett egyre hatékonyabb fegyverünk, hogy közben megőrizte finomszerelékes tulajdonságai túlnyomó többségét. Növekedtek a fogási eredményeink, a versenyeken használt csúcstechnológiák hozzáférhetővé váltak a hétköznapi horgászok számára is. Érdemes tehát foglalkozni ennek a módszernek az áttekintésével is.
Hol jó a feeder bot?
Röviden és velősen válaszolva erre a kérdésre, szinte bárhol. Ott ahol az úszós technika már nem használható eredményesen, nagy távolságok meghorgászása esetén, erős szélben, hullámzásban, vagy kapitális halakra vadászva szinte minden évszakban jól és hatékonyan alkalmazható ez a technika.
A rezgőspicces módszernél, - távdobó orsó használatával - akár extrém távolságokat is megdobhatunk és eredményesen meghorgászhatunk, de a kényelmesen meghorgászható távolság szerintem kb. 50-60 méter.
A spicc mozdulása folyamatos figyelmet igényel. Lehetőleg a damil és a bot 90 fokos szöget zárjon be.
Itt se feledjük a mérőúszó használatát, mert kis gödrök, törések, kemény mederaljzatok jó haltartó helyek lehetnek, ugyanúgy, mint a szemben lévő nádfal, vagy távolabbi akadók előtti tisztások. Ne feledjük! A horgászat megkezdése előtti gyors terepszemle a siker záloga lehet. Ennél a módszernél a meghorgászandó víz mélysége nem releváns, persze itt is elmondható, hogy azért legalább 0,5 méternél ne legyen sekélyebb.
A hely választásánál – mivel a spiccünk folyamatos figyelésére kell összpontosítanunk - figyeljünk a víz áramlására, a szélirányra és a nap mozgására is. A szél és az áramlás, illetve a hullámok kapásokat idézhetnek elő, ezért célszerűbb azok hatását kihasználni, mint azokkal szembe helyezkedni. Áramló, hullámzó vízben is botjaink és a damilunk között kb. 90 fokos bezárt szög az optimális helyzet. Nem jó az sem, ha napkelte és a napnyugta különösen hullámzó víz esetén elvakítja látásunkat. Lehetőleg – ha megtehetjük - helyválasztásunkkor erre is gondoljunk.
A bot.
A piac káprázatos választékot kínál, természetesen minden horgász pénztárcájához differenciáltan. Emlékszem a 90-es évek végén volt SILSTAR meg TRABUCCO, ma meg az ég tudja mennyi gyártó kínálja jobb/rosszabb portékáit.
A rezgőspicces botok általában 2,7 és 4,5 közötti hosszban készülnek. A legnépszerűbbek ma már a 3,90-es és 4,20-as változatok. Dobósúlyukat nem grammban adják meg, hanem angol jelzéssel (light, medium, medium heavy, heavy, extreme heavy) látják el. Egy medium bot dobósúlya általában 30-60 gramm, míg egy heavy kb. 60 – 100 gramm. Hangsúlyozom általában! Sajnos ez nem szentírás, csak tájékoztató jellegű, mert minden gyártó botja akár azonos jelzés esetén is nagyban különbözhet. Egy botválasztás során mindig rakjuk össze és teszteljük meg, vegyük kézbe a kiválasztott felszerelést, ellenőrizzük a bot gerincességét, ne a vízparton érjen bennünket kellemetlen meglepetés.
Feeder botban kedvencem a SHIMANO – könnyű, érzékeny, de erős
A rezgőspicces botnál a bot hossza, akciója illetve dobósúlya annak a függvénye, milyen halakra és milyen távolságból szeretnénk horgászni. A botoknak két alaptípusa létezik. A rövid és nagyon érzékeny picker és a hosszabb erősebb feeder botok.
Kis távolságra, hidegvízi téli, kora tavaszi horgászatra illetve kifejezetten apróhalas, keszegező módszer alkalmazására fejlesztették ki a picker - vagy egyes gyártók által átnevezett mini feeder - botokat. Ezek nagyon rövid, 2,70 – 3,30 méter hosszú nagyon érzékeny szerszámok, a fenekező horgászat legfinomabb eszközei. Amikor halaink még nem duzzadnak erőtől, a hideg vízben még nem aktívak, jó választásnak tűnik. Nyáron, nagyobb halak fárasztásakor azonban már komplikációk adódhatnak, különösen kissé akadós, vízinövényes terepen válik bonyolulttá a helyzet. Aki specializálódni szeretne a rezgőspicces horgászatra, azok részére egy tavasszal akasztott 2-3 kilós ponty fárasztása egy jó picker bottal felejthetetlen élményt kínál.
Nagyobb távolságra, keszegezéshez és nagyobb halak megfogásához már egy 3,60-as 3,90-es 4,20-as hosszúságú médium heavy bot univerzális eszköz lehet. Ezzel a bottal, már gond nélkül dobhatunk nagyobb távolságokat, illetve juttathatunk be etetőkosarunkkal több csalogató anyagot.
Van aztán a durva eszköz a heavy, vagy extreme heavy bot. Az a kísérletező horgász, aki belevág ebbe a módszerbe, szintén nem fog csalódni. Úgy gondolom, akadómentes, nyílt, jól telepített, nagy pontyos vizekben ez a módszer reális alternatívája a bojlis módszernek, sőt mi több. Egy jó erős, 4,20-as heavy feeder bot képviseli a finomszerelékes módszer előnyeit és még egy túlhorgászott vízben eredményesebb is lehet akár, mint a bojlis stílus.
A botok alapvető jellemzője a kivehető, cserélhető rezgőspicc, amelyet külön tokban tárolhatunk. Általában ezek a tartozékok a legsérülékenyebbek, gyűrűikbe az intenzív használat során bevágódik a damil és persze – elsősorban az erőltetett/túlterhelt bedobások következtében – törnek is gyakorta. Szerencsére a hossz és a toldási átmérő ismeretében a spiccek könnyen beszerezhetőek. Az, hogy melyik a leglágyabb, illetve legerősebb spiccünk azt az utolsó gyűrű megfogásával a spicctag lehajlásának mértékéből láthatjuk. Ha nagyon finom kapások vannak, kicsi a szél, nincs, vagy minimális az áramlás, - kis kosár, vagy ólom mellett - használjuk a legérzékenyebbet.
Egy jó rezgőspicces bot markolata parafa vagy jó minőségű szivacs, illetve ezek kombinációja. Az orsó felfogatása stabil, menetes, lehetőleg fémből. A csatlakozások jól megerősítettek. A toldásnál ellenőrizhetjük, milyen a botunk falvastagsága. A vastagabb, természetesen jobb, mert tartósabb és erősebb, bár ez már a bot súlyának növekedéséhez és keményebb akciójához is vezet. Régen az első feeder botok a súlytakarékosság miatt nagyon vékony fallal készültek. Nagyon sérülékenyek voltak, könnyen összeroppantak és törtek is rendesen.
Hasonlóan a matchbotokhoz a feeder botok a bottest egész hosszában viselik az erőt, ezért azok gyűrűzése igen lényeges kritérium. Fontos, hogy a felfogatás több lábas, erős és stabil legyen, a gyűrűk betéte kopásálló anyagból készüljön. A feeder botok is természetükből adódóan sűrű ugyanakkor kis lyukvastagságú gyűrűzéssel készülnek, hogy botunk fárasztáskor a lehető legjobb akciót nyújtsa. Tartsuk tisztán és óvjuk felszerelésünket, kerüljük a gyűrűk deformálódását és a sérülését. Használjunk botzsákot.
Az orsó.
Az orsó választásánál a meghorgászandó távolság a mérvadó és természetesen az, hogy harmonizáljon a bottal. Természetesen nem a színében.
Egy érzékenyebb picker, vagy könnyű feeder bothoz, amelyekkel kis távolságra horgászunk elegendő a 30-as vagy 40-es méter. A dob típusa és zsinór befogadó képessége itt nem mérvadó, mert 30-40 méteres dobásoknál nemigen szeretnénk nagyobbat. A vékony főzsinórból (0.16 – 0.18) 100-1500m-nél nem igen kell rá több. Persze elvárható, hogy hibátlan zsinórvezető görgője és felkapókarja legyen. Plusz szolgáltatás és extra segítség a nyeletőfék, vagy harcifék. A nagyhalas vizeken nagyon jó szolgálatot tehet.
Egy jó nyeletőfékes orsó nem árt a feederbotra - (Craig Neil) Awa-Shima
A keményebb botokhoz, nagyobb távolság meghorgászásához már körültekintőbben válasszunk. A távdobó dob legyen jó magos, hogy a zsinórt könnyedén adagolja és férjen rá azért itt is 150-200 méter. Úgy gondolom, hogy nagyhalas feeder horgászatnál már nem extra, hanem alapkritérium, hogy legyen nyeletőfék is. Egy pillanatnyi kihagyás, elfordulás és már a vízben is van a drága felszerelésünk és viszi a hal.
A damil.
A damil választásban is alapkérdés az összhang. Picker, vagy könnyű feeder bothoz ne használjunk túl erős zsinórt, mert túlterheljük a botot, eltörhetjük a spiccet. Vékony, 0.16-0.18-as zsinórok közül célszerű dobunkra csévélnünk. Nagyhalas feederezéshez, erős heavy botokhoz ez a vastagság már 0,18 –astól egészen a 0,25-ig is elmehet. Lényeges tulajdonság a szakítószilárdság, de legalább ilyen fontos a strapabíróság is. Válasszunk süllyedő, vagy süllyedővé tehetők zsinórok közül.
Egy új süllyedő feeder zsinór, szenzációs ár érték aránnyal és strapabírósággal – AWA-SHIMA ION POWER Feeder
Sokan, én magam is kísérleteztem drága, jó minőségű nagyon vékony fonott zsinórokkal. A kapás érzékelésénél ugyan ezek a zsinórok nagyon jól segítettek, remekül mutatták a kapást, mivel nem nyúlnak, de a gyűrűzetet és a botot erősen megterhelték. E mellett a várt strapabíróságot sem igazán láttam, így egy év horgászat után levettem és lecseréltem.
Feederezéskor, minden horgászat során többször ellenőrzöm a zsinórt és rendszeresen minden horgászat megkezdése előtt 3-4 métert lecserélek. Ha már a dobás hosszát, illetve egy komolyabb fárasztást befolyásolná a dobon lecsökkent damil, vagy egy komolyabb fárasztást követően túlnyúlt és meghurkásodott, lecserélem.
Egy jó előkezsinór - erős és strapabíró
Sokan használnak előke zsinórokat feederezés során. Alapszabály, hogy az előkénk vastagsága illetve szakítószilárdsága mindig legyen kisebb a főzsinórunknál. Kapitális halak horgászata esetén már finomabb fonott előkezsinórban is gondolkodhatunk.
Quick change a praktikus gyorskapcsoló elem
Én mindig gyorskapcsoló elemmel (quick change) kapcsolom össze az erőgumit (power gumm) és az előkét. Ez nagyon gyors és praktikus megoldás. Könnyen készíthetek elő, áztathatok be csalikat, gyorsan változtathatok előkevastagságot, és persze kapást követően nem kell sokat várnom, mehet be az újabb felcsalizott szerelés.
Az erőgumi
A technológiai fejlesztés ékes példája az erő gumi, a power gum. Megjelenése óta használom és nagyon elégedett vagyok vele. A főzsinórom és az előkém között két forgóval és gyöngy ütközőkkel készítek egy kb. 50-80 centik köztes előkét, melyre egy csúszó gubancgátló csövet húzok az ólom, vagy az etetőkosár részére. Az erőgumi egy nagyon jó találmány. Segít a fárasztási hibákat, erősebbé teszi az előkét. Ajánlom használatát mindenkinek.
A súly illetve a kosár.
Itt is töretlen a fejlődés. Vannak már speciálisan fejlesztett excentrikus, nyitott és zárt, valamint élő csali bejuttatására is alkalmas etetők. Sokan azonban inkább külön etetnek és kosár helyett ólmot tesznek fel a szerelékre. Praktikus és gyorsan cserélhető, ha gubancgátló csövet használunk.
Speciális feeder kosár
Gubancgátló cső
A horog.
Keszegezéshez, apróhalas horgászathoz, illetve kora tavasszal elegendő lehet a pici 10-es14-es horog is. A csalink mérete is befolyásolja a horog méretét. Nagyobb csalik és komolyabb halak esetében már a 8-as 10-es vagy akár a 4-es, 6-os a jó választás. Nagyhalas vízen előszeretettel használok fonott előkén nagyobb, 4-es horgot hajszálon felkínált, olykor bedípelt csalival.
Egy a sok közül - DRENNAN Carbon Feeder
Ha észrevesszük, hogy sok lemaradásunk, vagy a horog hegye már nem olyan éles, ne habozzunk, azonnal cseréljük le. Ez quick change használatával pillanatokon belül sikerül.
Az én csúszó szerelékem.
Amióta feederezem nekem bevált a csúszó kosaras szerelék, ezért hacsak nincs túlságosan sok apróhal a meghorgászott területen, akkor ezt a szerelést etetőkosárral használom. A kosár nálam mindig gubancgátló csövön van. Praktikus és így jobban érzékelhetőek a kapások, nem utolsó sorban könnyebben tudok cserélni kosarat ólomra. Mindig használok kb. 15-20 centis áttetsző, előkét és köztes előkeként egy kb. 60 centis erőgumit. Alul egy gumigyöngyöt teszek, hogy tompítsam az esetleges káros ütéseket. Az erőgumit felülről egy hagyományos jó minőségű, egyszerű forgóval csatlakoztatom a főzsinóromhoz az előkét pedig quick change használatával. Ennyi. Évek óta jól működik.
A kedvenc szerelésem bevetésre készen
Az etetés.
A mellett, hogy más módon is bejuttatható az etetőanyag, a rezgőspicces horgászatnál az etetőkosár is a segítségünkre áll az etetéshez. Csali bejuttatásnál ma már egyre gyakoribb az etetőrakéta, dobócső, parittya, vagy akár etetőhajó használata is. Sokan egyszerűen dobnak teli etetőkosárral néhányat a meghorgászni kívánt helyre. Ez is lehet jó megoldás.
Arról már szóltam előző írásaimban is, hogy az etetőanyagunk, ízvilágát, színét mennyiségét, típusát az évszakok határozzák meg. De más típusú anyagot kívánnak kapitális halaink is. Én, ha tehetem, igyekszem minél több szemes anyagot, kukoricát, pelletet, búzát, kendert belekeverni az etetőanyagomba. Nem az a jó anyag, amivel tudok 5-6 alkalommal újra dobni, hanem az, amelyik szépen a horgom mellett szétterül és csalogat.
Egy különleges minőségű anyag - Dynamite Baits Stick Mix
Az etetőanyagokhoz, csalikhoz ma már széles választékban kaphatóak különböző bázisú és ízvilágú aromák is. Annyi féle és fajta van már, hogy csak pénztárcánk szab határt kreativitásunknak. Nekem tavasszal a gyümölcsös és CSL típusok, valamint a szúnyoglárvás változatok működtek jól, nyáron pedig a lepényhal/laposhal (halibut), a tintahal/polip (squid and octopus) és a frankfurti kolbász.
A csali.
A rezgőspicces horgászat alkalmával a csalik széles tárházát sorakoztathatjuk fel. Tavasszal azonban a legnyerőbbek itt is az alap finomszerelékes csalik, a csonti, a pinki, a giliszta, a szúnyoglárva, illetve a főtt apró magvak mellett a csemegekukorica, vagy ezek kombinációja. Természetesen minden a vízen múlik és a helyi halak táplálkozási szokásain.
A rezgőspicces csalik esetében a fejlesztés együtt robog a bojlis módszer alkalmazott csalijaival. A pellet és annak különféle változatai és ízesítései azonban nyáron meglepően alkalmazhatóak. Hasonlóan a kisebb bojlik is lehetnek nyerő csalik.
Jó csali különösen nyári időszakban a pellet – használjuk bátran
siker igazolja a helyes csali választást
Kiegészítők.
Láthatjuk, hogy a rezgőspicces módszer jól hasznosítja a bojlis horgászat vívmányait. Magam is szívesen dípelek, ízesítek, áztatok be csalikat. A pelletet és a kukoricát hajszál módszerrel kínálom fel. Viszem a dípes táskámat, előveszem a pellet stoppert, csalifűzőtűt, PVA segédanyagokat. De évek óta használok rood podot is, ugyanúgy, mint elektromos kapásjelzőt, vagy nyeletőfékes orsót, különösen nagyhalas vizeken. Miért? Saját káromból tanultam meg néhány éve. Szerencsére a nádból éppen még ki bírtam szedni az egyik, nagyon kedvelt feeder botomat, mert csak egy pillanatra figyeltem más felé és már vitte is a cuccomat a hal. Szerencsém volt, mert a botot megfogta a nád, de a hal már sajnos lelépett.
Jó néha extrém körülmények között feederezni
A zsákmány akár egy szép ponty is lehet
A fárasztás.
A rezgőspicces fárasztás alkalmával akár kapitális halakkal is eredményesek lehetünk. Akadós terepen persze más a felállás.
Fárasztáskor ne erőltessük, hagyjuk élni a botot
De, ha akadómentes a terep, élvezzük ki a feederbot minden finomszerelékes előnyét és a kontaktust a hallal. A bevágás legyen merőleges a damilunk irányával. Ezt követően óvatosan a bot emelésével, mozdításával próbáljuk magunk felé húzni a halat. Engedjük, hogy a bot dolgozzon. A féket állítsuk be úgy, hogy halunk kirohanását gond nélkül tudja biztosítani. Aztán, ha tudunk, a bot felénk húzását követően csévéljünk vissza damilt. Hasonlóan minden más technikához, ha érezzük, hogy fárad a halunk próbáljuk azt megemelve a felszínre kényszeríteni és meglevegőztetni. Ezt követően, mikor elkábult kicsit a levegőtől és már kellően ki is fáradt, már nem menekülhet, szákoljuk meg.
Ugye nem is bonyolult? Sikeres rezgőspicces horgászatot kívánok mindenkinek!

Facebook

Látogatók

Mai nap 13

Tegnap 32

Ezen a héten 13

Ebben a hónapban 380

Összes 130300

Currently are 4 guests and no members online

Copyright © 2013. FISH HUNTER  Rights Reserved.